Trumų rūšys

Pasaulyje žinoma apie 100 trumų rūšių, tačiau tik keletas iš jų yra vertingi ir gali pasigirti aukščiausios kokybės skonio savybėmis. Labiausiai vertinamos yra 10 rūšių, randamų Europoje, 2 rūšys Kinijoje, 2 – Šiaurės Afrikoje ir 3 – Šiaurės Amerikoje. Taigi, viso – 17 rūšių aukščiausios kokybės trumų. Įdomu tai, jog Europoje rasti grybai parduodami visame pasaulyje, Kinija ir Šiaurės Afrika juos tiekia tik Europos rinkai, na, o Šiaurės Amerikos grynuoliai taip ir lieka JAV arba Kanadoje. Europoje žinomos dar 5 rūšys, pasižyminčios neblogomis maistinėmis savybėmis, tačiau jos komerciniais tikslais nėra parduodamos.

Trumai pagrinde skirstomi į baltuosius ir juoduosius, tačiau yra ir raudonųjų bei rudųjų trumų, tačiau jie nėra tokie populiarūs. Baltaisiais trumais Europa gardžiuojasi nuo neatmenamų laikų, o juodieji atrasti tik XV - ojo amžiaus vidury.

 

 

  Baltieji trumai      

                          

 

  • Winter white truffle (Tuber magnatum Picco) – baltasis trumas, Italijoje vadinamas tauriuoju baltuoju trumu. Tai yra aukščiausios rūšies trumai, labiausiai vertinami visame pasaulyje dėl išskirtinių skonio savybių. Randami tik šiauriniame ir centriniame Italijos regionuose ir, labai retai, Šveicarijoje. Jie itin lepūs klimato sąlygoms: auga tik minkštoje, drėgnoje ir išpurentoje dirvoje. Bręsta nuo rugsėjo vidurio iki sausio pradžios. Geriausias derlius tik nuo rugsėjo pabaigos/ spalio pradžios iki lapkričio mėnesio pabaigos, tačiau galima ieškoti ir iki sausio. Paprastai randama mažų ir vidutinių 2-8 cm. ( 20 - 320g. ), tačiau neretai pasitaiko ir itin didelių - 12-15 cm. ( 720 - 1125g. ) trumų. Spalva vyrauja nuo šviesiai kreminės iki gintarinės spalvos, gali turėti žalsvą, rausvai violetinį ar rausvai pilkšvą atspalvį. Aromatas ir skonio intensyvumas priskiriami labai stipriam. Baltasis trumas pasižymi itin gausia ir tarpusavyje tobulai derančia skonių gama: salstelėjusių riešutų, kakavos, susimaišiusiu su pikantišku laukinio česnako skoniu, praturtintu šparagų ir muskato riešuto aromatu.

 

 

                                                                  Balkšvasis trumas

 

                        

  • Marzuolo white truffle (Tuber borchii Vittad) – balkšvasis trumas daugiausiai paplitęs pietiniuose ir centriniuose Europos regionuose. Balkšvieji trumai prisitaiko įvairiuose dirvožemiuose, tačiau labiausiai mėgsta molingus spygliuočių miškus. Ypatingi tuo, jog derlius renkamas jų brendimo laikotarpiu - nuo sausio vidurio iki balandžio pabaigos. Paprastai užauga maži -  2-3 cm. ( 20 - 45g. ) , kartais vidutinio dydžio - 5-7 cm. ( 125 - 250g.). Nuo balkšvos smėlio iki rausvai rudos spalvos. Skonis priskiriamas intensyviam ir vidutiniam, dėl jaučiamo išraiškingo, pikantiškai aštraus laukinio česnako aromato.

 

 

Juodieji trumai

 

         

  • Summer black truffles (Tuber aestivum) – Juodieji vasariniai trumai, plačiai paplitę Europoje nuo šiaurinės Skandinavijos (įskaitant ir Britų salas) iki rytų Rusijos. Gali būti randami ir Šiaurės Afrikoje ar Turkijoje. Bręsta vasarą, nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio. Derlius renkamas nuo vėlyvo pavasario (gegužės pradžioje) iki rugsėjo pradžios. Tačiau, jei klimatas  palankus ir drėgmės pakanka, ieškoti galima ir iki pat pirmųjų šalnų. Dideli paprastai neužauga, maždaug, 2 - 4cm. (20 – 80 g.), tačiau pasitaiko ir didesnių – 8 – 10 cm. (320 – 400 g.) trumų. Išsiskiria gan taisyklinga apvalia forma ir spalva, svyruojančia nuo šviesiai gelsvos iki tamsiai rudos ar rausvos. Pasižymi vidutiniu skonio intensyvumu: labiausiai jaučiamas vaisių, sunokusių abrikosų skonis, susimaišęs su riešutų prieskoniu. Tai subtilaus ir malonaus aromato trumas, sujungiantis skrudinto salyklo ir jūros dumblių skonį.

 

 

                                       Burgundijos trumas

                        

                                         

  • Scorzone black truffle (T. aestivum var uncinatum) – Juodasis burgundijos trumas, Prancūzijoje žinomas, kaip burgundiškasis trumas, randamas Prancūzijos rytuose nuo Burgundijos iki Alzaso, taip pat šiaurinėje Italijos dalyje ir Afrikos šiaurėje. Paprastai dideli neauga – 2 – 4 cm. (20 – 80 g.), tačiau pasitaiko ir 8 – 10 cm. (320 – 400 g.). Skonio intensyvumas vidutinis, tačiau stipresnis, nei vasarinio juodojo trumo. Jaučiamas malonus salstelėjusių vaisių skonis, susijungiantis su riešutų ir kukurūzų prieskoniu.

 

  • Autumn black truffle (Tuber mesentericum Vittad) – rudeninis juodasis trumas, kaip ir vasarinis juodasis trumas, augantis Europoje, gausiai paplitęs šiaurės rytų Prancūzijoje ir pietų Italijoje, ypač, Kampanijos regione. Užauga nedideli, nuo 2 – 4 cm. (20 – 80 g.) iki 5 – 8 cm. (125 – 320 g.). Aromatas priskiriamas intensyviam ir vidutiniam. Išsiskiria saldžių vaisių, riešutų, su ryškiai dominuojančiu skrudinto muskuso skoniu, panašiu į pelėsį.

 

  • Smooth black truffle (Tuber macrosporum Vittad) – lygusis juodasis trumas – bene labiausiai vertinama trumų rūšis dėl reto ir nereguliaraus augimo, išsiskirianti itin intensyviu skoniu. Šie trumai paplitę pietų ir vidurio Europoje, ypač, Balkanuose. Retai randami ir Bulgarijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Vengrijoje. Paprastai maži – 2 – 5 cm. (20 – 125 g.). Skonis išsiskiria aštriu garstyčių, susimaišiusių su laukiniu česnaku. Šiek tiek saldus, ryškus ir malonus. Savo savybių nepraranda ir virtas.

 

  • Muscat black truffle (Tuber brumale Vittad.) – muskatinis juodasis trumas, mažiausiai reiklus klimato pokyčiams. Labiausiai paplitęs pietų Europoje: Prancūzijoje, Italijoje ir Balkanuose, taip pat, Graikijoje, šiauriniuose Alpių regionuose. Subręsta rudenį, tad rinkimo sezonas tęsiasi nuo vėlyvo rudens iki ankstyvo pavasario. Užauga nuo vidutinio 2 – 5 cm. (20 – 125 g.) Iki vidutinio ir didesnio 6 – 8 cm. (180 – 320 g.) dydžio. Išsiskiria violetine ar rusvai pilka spalva. Aromatas intensyvus ir vidutinis, pasižymintis vaisių ir uogų skoniu, sujungiančiu švelnų vynuogių ir šparagų bei šiek tiek intensyvesnį muskato prieskonį.

 

  • Musky black truffle (Tuber brumale var moschatum (Bull.) – Muskuso trumas, pirmą kartą pripažintas, kaip atskira žieminių trumų rūšis 1888 metais. Paplitę Europoje: Ypač pietinėje ir, mažiau, centrinėje Ispanijos dalyje, Prancūzijoje, Italijoje, šiaurinėje Sicilijos dalyje, Vokietijoje ir Vengrijoje. Bręsta žiemą, o rinkimo sezonas prasideda vėlyvą rudenį ir tęsiasi iki ankstyvo pavasario. Paprastai užauga vidutinio dydžio 2 - 5cm. ( 20 - 125g. ), kartais dideli - 8 - 10cm. ( 320 - 500g. ). Pilkai dūminės ir smėlio rudumo spalvos. Aromatas priskiriamas intensyviam ir vidutiniam, ryškiausiai jaučiamas muskato skonis, susimaišęs su šparagų ir ropių prieskoniu.

 

  • Winter black truffle (Tuber melanosporum Vittad) – žieminis juodasis trumas – tai antroji pasaulyje labiausiai vertinama trumų rūšis po baltojo žieminio trumo. Randami Prancūzijoje, Italijoje, taip pat Balkanuose ir Vengrijoje. Subręsta žiemą, o rinkimo sezonas tęsiasi nuo vėlaus rudens iki ankstaus pavasario. Spalva – nuo švelniai violetinės iki rausvai juodos. Labai stipraus intensyvumo. Savito ir malonaus pikantiško skonio, saldžiai aštrus, tačiau švelnesnis, nei žieminis baltasis trumas. Išsiskiria turtinga skonių gama: braškių skoniu, maišytu su kukurūzais, ir labiau jaučiamu skrudintos kavos bei muskato ir šparagų prieskoniu.

 

  • Chinese black truffle (Tuber indicum) – Kiniškasis juodasis trumas, Kinijoje vadinamas pušies spyglio grybeliu, atrastas dar visai neseniai, 1989 m. Kinijoje ir plačiai eksportuojamas į Europos rinką. Bręsta žiemą, renkamas nuo ankstaus pavasario iki vėlaus rudens. Užauga nuo mažų 2-5 cm. ( 20 - 125g. ) iki didelių -  8-10 cm. ( 320 - 500g. ). Aromatas intensyvus ir vidutinis. Išsiskiria pikantišku vaisių konjako ir muskato skoniu.

 

  • Himalayan black truffle(Tuber himalayense) – Himalajiškasis juodasis trumas, randamas rytų Himalajuose ir pietryčių Tibete. Bręsta žiemą, o derliaus nuėmimo laikotarpis – labai trumpas – nuo gruodžio vidurio iki vasario antrosios pusės. Užauga visai nedideli – 1 – 3 cm. (5 – 45 g.) ir yra mažesni už kiniškus grybus. Aromato intensyvumas vidutinis ir ilgalaikis, skoniu panašus į Kiniškąjį juodąjį trumą.

 

  • Downy white truffle (Tuber puberulum Berk) – plaukuotasis baltasis trumas, randamas Bulgarijos rytuose ir šiaurinėje Slovakijos dalyje. Bręsta nuo liepos vidurio iki spalio, o derlius renkamas įpusėjus sausiui iki antros lapkričio pusės. Paprastai dideli neauga - 2-3 cm. ( 20 - 45g. ) , retai užauga vidutinio dydžio - 5-7 cm. ( 125 - 250g.). Išsiskiria kriaušės forma ir pūkuotu, kreminės – rudos spalvos paviršiumi. Aromatas apibūdinamas, kaip stiprus ir vidutinis, skoniu labai panašus į Marzuolo (Tuber borchii Vittad) balkšvąjį trumą.

 

  • Bianchetto white truffle (Tuber albidum Picco) – Bjančeto baltasis trumas labiausiai paplitęs Silijoje ir Švedijoje. Bręsta nuo sausio iki balandžio, renkamas vasario – kovo mėnesiais. Paprastai užauga nedideli - 2-3 cm. ( 20 - 45g. ) , kartais vidutiniai ir didesni 5-10 cm. ( 125 - 500g. ).  Apvalus, šiek tiek pūkuoto paviršiaus, smėlio – rausvai rudos spalvos.  Aromato intensyvumas – vidutinis, dominuoja švelnus ir saldus kokosų ir kavos pupelių skonis, susijungiantis su aštroku kvapu, kuris kai kuriems gali pasirodyti nemalonus, ypač, grybą išvirus.

 

  • Cercuse white truffle (Tuber sphaerospermum (Malencon) – Karkuzo baltasis trumas, randamas Viduržemio jūros regionuose, taip pat, šiaurinėje Afrikos dalyje, Ispanijoje ir Prancūzijos pietuose. Derlius nuimamas brendimo sezonu – nuo kovo iki gegužės vidurio. Paprastai užauga iki vidutinio dydžio – 4 – 5 cm. (80 – 125 g.). Nuo šviesiai rudos iki tamsiai rudos spalvos. Aromato ir skonio intensyvumas priskiriami silpnam. Itin švelnaus skonio, su vos jaučiamu laukinio česnako ir riešutų prieskoniu.

 

  • Marocaine white truffle (Tuber oligospermum) – Marokietiškasis baltasis trumas daugiausia randamas šiaurinėje Afrikos dalyje, ypač, Magrebo regione, taip pat, Andalūzijos regione, Prancūzijoje. Derlius renkamas brendimo sezonu – nuo gegužės iki birželio vidurio. Užauga maži 2-3 cm. ( 20 - 45g. ) , kartais vidutinio dydžio - 4-5 cm. ( 80 - 125g. ). Kriaušės formos, šviesiai pilkšvos spalvos, kartais su rausvoms dėmėmis brendimo pabaigoje. Skonio intensyvumas silpnas, pikantiškas, praturtintas riešutų aromatu.
  • Speckled white truffle (Tuber maculatum Vittad) – dėmėtasis baltasis trumas, paplitęs visoje Europoje. Derlius nuimamas brendimo laikotarpiu, tai yra, nuo birželio iki antrosios rugsėjo pusės. Paprastai užauga maži -  1-2 cm. ( 5 - 20g. ) , retai dideli - 7cm. ( 250g.). Blankiai gelsvos spalvos, su, brendimo pabaigoje, išryškėjusiomis rausvomis dėmelėmis. Skonio intensyvumas priskiriamas vidutiniam ir yra labai panašus į Maruzuolo, tik šiek tiek švelnesnis, su vos jaučiamu pikantišku laukinio česnako prieskoniu.

 

  • Durone white truffle (Tuber excavatum Vittad) – Durono baltasis trumas, labiausiai paplitęs Italijoje. Bręsta rugsėjo – lapkričio mėnesiais, o derlių galima imti beveik visus metus, tačiau didžiausias būna vėlyvą rugpjūtį ir ankstyvą gruodį. Paprastai užauga maži -  1-4 cm. ( 5 - 80g. ) , retai vidutinio dydžio - 5-6 cm. ( 125 - 180g. ). Spalva vyrauja nuo šviesiai gelsvos iki tamsiai oranžinės, rudos. Aromato stiprumas yra vidutinis, prisotintas aštraus ridikų, garstyčių, svogūnų skonio su salstelėjusiu muskato prieskoniu.

 

  • Oregon-spring white truffle (Tuber gibbosum Harkn) – Oregono pavasarinis baltasis trumas, dažniausiai sutinkamas JAV ir nėra eksportuojamas į kitas valstybes, išskyrus Kanadą. Jie bręsta nuo kovo iki gegužės, o rinkimo sezonas prasideda vasario pradžioje ir tęsiasi iki birželio pradžios. Užauga maži ir vidutiniai – 1 – 6 cm. (5 – 180 g.), retai ir didesni – 7 cm. (250 g.). Balkšvos, pereinančios į šviesiai rudą spalvos. Skonio intensyvumas priskiriamas vidutiniam. Jis švelnus, su pradžioje jaučiamu saldžiu aromatu, susijungiančiu su pikantišku aštrumu.

 

  • Oregon-autumn white truffle (Tuber oregonense Trappe) – Oregono rudeninis baltasis trumas, augantis JAV ir taip pat, kaip ir baltasis Oregono trumas, nėra eksportuojamas į kitas valstybes, išskyrus Kanadą. Subręsta nuo spalio iki sausio vidurio, o derlius renkamas nuo vėlyvo rugsėjo iki vasario pabaigos. Paprastai randama mažų ir vidutinių -  1-5 cm. ( 5 - 125g. ), kartais didelių 7cm. ( 250g.) trumų. Skonio intensyvumas priskiriamas vidutiniam ir yra panašus į baltojo Oregono trumo skonį, tik šiek tiek stipresnis.